Tasarımcıların iş başvurusu yaparken yaptığı 4 hata

Semih Özkoç
3 min readFeb 23, 2020

Yaklaşık 4 senedir Insider’da düzenli olarak iş başvurusu değerlendiriyorum. Bu sayede dünyanın bir çok yerinden yüzlerce harika tasarımcı ile görüşme fırsatım oldu.

Tabii ki bütün görüşmeler muhteşem değildi… Başarısız olduğunu düşündüğüm iş başvurularında gözlemlediğim 4 hatayı ele aldım.

Kendini şanslı hissetme

1.Araştırma yapmamak

Başvurduğunuz şirketi araştırın. Sonuçta o şirkette çalışmak istediğini belirtiyorsun. Ne yaptıklarına, nasıl yaptıklarına bak. Şirket kültürünü incele. Linkedn, Twitter, Facebook sayfalarına bak internet sitelerini detaylı bir şekilde oku. Şirketin adını Google’da arat ve çıkan haberlere bir bak.

Görüşme yaparken bu bilgiler senin konu ile ne kadar ilgili olduğunu gösterir. Üstelik çalışmak istediğin yeri bilmelisin. Buldukların belki de ilgini çekmeyecek.

UX designer başvurusu yapıyorsan, Rhinoceros 3D ne alaka?
UX tasarımcı başvurusu yapıyorsan Rhinoceros 3D ne alaka?

2. Karmaşık CV

Genelde bir iş görüşmesinin ilk aşaması CV. Yani kişinin ilk değerlendirildiği yer.

Son bir kaç yıldır CVlerde gözlemlediğim konularda biri, yetenekler alanına grafikler koymak. Sketch %99, Invision %95 gibi. Açıkçası bu hiçbir şey ifade etmiyor. Figma’ya 5 üzerinden 5 verdiğinde dünyanın en iyi Figma kullanıcısı olman gerekmiyor mu?

Direk olarak başvurduğun pozisyonlar ile ilgili olan bilgileri ekle. Eğer bir UX tasarımcısı olarak iş başvurusu yapıyorsan o meslek ile ilgili yetenekleri ekle.

Özetle CV’ni basit tut. Çok fazla renk, şekil vb… şeyler kullanarak karmaşa yaratma. Bir tasarımcı CV’sine de bir tasarım işi gözüyle bakmalıdır.

Güzel sandalye ama grafik tasarımcısı ilanıydı bu…

3. Hatalı portfolyo

Portfolyodaki hatlardan önce küçük bir detay, bir tasarımcı portfolyosuz iş başvurusu yapmamalıdır.

Portfolyo bir tasarımcının kendini gösterdiği en önemli yer. Ama insanların da en çok hata yaptığı yer. İyi hazırlanmış bir portfolyo sizi bir sonraki aşamaya fırlatırken kötü hazırlanmış bir portfolyo daha siz kendinizi anlatmadan elenmenize neden olur. Portfolyolarda yapılan iki büyük hata var; başvurulan iş ile alakasız tasarım işleri ve hikayesiz portfolyo.

Her ne kadar özenle hazırlasanız da bir UI tasarımcı ilanına sosyal medya bannerları, kurumsal kimlik tasarımları ya da grafik tasarımcı ilanına endüstriyel ürünler ile başvurmak portfolyonuzu değersiz kılacaktır. Bu yüzden başvurunuza göre portfolyonuzu düzenlemeniz gerekmektedir. Örneğin eğer mobil uygulama işi yapan bir firmaya başvuruyorsanız en iyi mobil işlerinizi koyun.

Bir diğer hata ise hikayesiz portfolyo. Tasarladığın uygulamanın bütün ekranlarını görmek beni ilgilendirmiyor. O uygulamayı nasıl tasarladığın önemli. Projedeki rolün, bu projede nasıl sorunlar ile karşılaştığın, bu sorunları nasıl çözdüğün, bu tasarımı yaparken hangi ekipler ile çalıştığın benim bir portfolyoya bakarken en önemsediğim detaylar. Sonuçta ekran görüntüleri bana ne yaptığını anlatmıyor.

Portfolyo nasıl hazırlanır diye detaylı bir makalede yazacağım.

Bir ön yazı yazayım da herkese göndereyim.

4. Ön yazı yazmamak — yazamamak

Türkiye’de özellikle çok yaygın olmadığını düşündüğüm bir konu ön yazı. Her yüz başvuruda sadece 5–10 adet oluyor. Bunlardan ise yarısının hazır bir kalıp olduğu ve herkese aynı metnin gönderildiği çok belli.

Ön yazı sizin neden bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu anlatabileceğiniz bir yer. Mesela çok fazla iş tecrübeniz yok veya kariyer değişikliği yapmak istiyorsunuz. Bir ön yazınız yoksa, karşınızdaki kişi bunları bilemez ve sizi direk eleyebilir. İyi yazılmış bir ön yazı sizin neden bu işe başvurduğunuzu, motivasyonlarınızı ve ilginizi anlatabilir.

Aynı şekilde kötü yazılmış bir ön yazı da sizi geri düşürücektir. Bütün makalede tekrar ettiğim bir konu var. Her başvuruya özel olarak bir ön yazı hazırlayın. A firma ile B firmaya başvurma motivasyonlarınız farklı olabilir. O iki firmanın değerleri ve vizyonları farklı olabilir. Bunları göz önüne alın. Kalıp cümleler yerine, sizi en iyi anlatan yapıyı kulanın.

Bir de kendinizden 3. şahıs olarak bahsetmeyin…

--

--

Semih Özkoç

Lead Design Strategist @Insider, UX Design Instructor @Yeditepe University.